Voorbereiding

Om optimaal te presteren is het belangrijk dat je in topvorm bent.

 • Begin op tijd met leren. Door regelmatig kleine stukjes te leren wordt kennis beter opgeslagen
 • Heb je bij de voorbereiding op het examen vragen? Neem contact op met je docent of trainer. Hij of zij kan je goede raad bijstaan.
 • Ga uitgerust het examen in. Een goede nachtrust is essentieel om goed te presteren tijdens het examen.
 • Wees voorbereid; weet hoe laat en waar je verwacht wordt en leg alle spullen die je nodig hebt alvast klaar.
 • Als je het examen achter de rug hebt; ontspan!

Training examenstress voor volwassenen

Je werkgever is dik tevreden over je en samen hebben jullie een trainingsschema opgesteld op basis waarvan je kan doorgroeien. Geen enkel probleem want je wil graag verder, hebt er wel zin in en vroeger op school kon je eigenlijk best goed leren.

Het probleem
Wat je vergeten was, is dat je net als vroeger naarmate het examen dichterbij komt, steeds nerveuzer wordt. Ondanks dat je de materie begrijpt en het lekker in je hoofd zit opgeslagen, slaat de stress toe. Kan ik het nog wel, wat als ik een black out krijg en verlies ik mijn baan als ik zak….

Het goede nieuws
Examenstress mag dan wel onplezierig worden ervaren maar in feite zijn stresshormonen nuttig en gezond. Het helpt je focussen, prioriteiten stellen en doelgericht te werk te gaan zodat je uiteindelijk op het ‘moment suprême’ -het examen- een topprestatie kan leveren.

Het nog veel betere nieuws
Wij kunnen je helpen om beter met deze stress om te gaan. Een beetje help kan namelijk geen kwaad omdat los van de positieve effecten van examenstress, er een hoop negatieve effecten aan teveel examenstress vast zitten. Te denken valt aan het ervaren van onrust en spanning, geprikkeldheid (kort lontje), ervaren van tijdsdruk, lichamelijke pijntjes (van overmatig zweten tot zware hoofdpijn) en huiduitslag, slecht slapen en het je laten meeslepen in negatieve gedachten (het zogenaamde ‘malen’ of ‘piekeren’).

De inhoud
Wij kunnen je helpen om de negatieve effecten van de examenstress onder controle te krijgen, behapbaar te maken en er zo voor te zorgen dat je met een lekkerder gevoel naar het examen toegaat. En daarmee stijgt niet alleen je plezier in het leren maar ook je kans op succes!

In een aantal bijeenkomsten leer je:

 • Hoe werkt examenstress bij jou;
 • Om te gaan met spanning en stress door oefeningen;
 • Met relatief simpele technieken tijdsdruk weg te nemen;
 • Met negatieve gedachten om te buigen en op afstand te plaatsen;
 • Beter te slapen op basis van technieken en wetenschappelijk kennis.

Aangezien er verschillen zijn tussen examenstress en faalangst vindt er voorafgaand aan deze training een intakegesprek plaats.

 

Training faalangst voor volwassenen

Het gaat lekker op je werk maar ‘oh jee’; binnenkort moet je een presentatie geven voor het management om een groot project binnen te halen, je moet weer een certificaat halen, een belangrijk examen doen, op sollicitatiegesprek voor de droombaan of voor 50 personen in een zaal een verhaal afsteken.

Het probleem
Wat je eigenlijk niet vergeten was maar een beetje had weggedrukt in je hoofd, was het feit dat je voorafgaand aan zo’n belangrijke gebeurtenis last krijg van twijfel, bang bent om fouten te maken en niet aan je eigen of andermans verwachtingen te voldoen, ervan uitgaat dat je het toch niet kunt of bang bent voor een black-out.

Het goede nieuws
Je hebt faalangst en daar is is. Faalangst is letterlijk de angst om te falen als je een belangrijke prestatie moet verrichten. Faalangst mag dan wel heel vervelend worden ervaren maar in feite geeft het je extra adrenaline, energie en focus zodat uiteindelijk op het ‘moment suprême’ er toch staat en de beoogde prestatie kan leveren.

Het nog veel betere nieuws
Wij kunnen je helpen om beter met deze angst om te gaan. Een beetje help kan namelijk geen kwaad want teveel faalangst kent ernstige negatieve lichamelijke en geestelijke effecten. Zo kan de spanning je teveel worden, je zenuwen verlammen, je keel zo dicht zitten dat eten een issue is geworden of je bent zo angstig dat je helemaal geblokkeerd raakt en een black-out kunt krijgen.

De inhoud
In deze training gaan we dieper in op de oorzaken van faalangst, de symptomen en gevolgen van faalangst en geven we tips en technieken over hoe je met faalangst om kunt gaan om het beheersbaar te maken.

In een aantal bijeenkomsten leer je:

 • Hoe werkt faalangst;
 • Wat werkt voor mij;
 • Te ontspannen door oefeningen met technieken;
 • Te ontspannen voor het grote moment;
 • Rationaliseren van je angst.

Aangezien er verschillen zijn tussen faalangst en examenstress vindt er voorafgaand aan deze training een intakegesprek plaats.

Neem voor meer informatie contact met ons op telefoonnummer 026-3550 111